Η Δομή 1ης Φεβρουαρίου – Εις το Όνομα του Άλκη πραγματοποίησε την επίσημη παρουσίαση της στα ΜΜΕ στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκειά αυτής οι εκπρόσωποι της ανέφεραν ότι την δημιούργησε μία ομάδα πολιτών που μετά την 1η Φεβρουαρίου άλλαξε η ζωή τους και ο αβάσταχτος πόνος που ένοιωσαν μετριάστηκε μόνο όταν προχώρησαν στις ενέργειες δημιουργίας της.
Χαρακτήρισαν τη Δομή ως σπόρο που θα φυτευτεί σε χωράφι που έχει ποτισθεί με αίμα και ότι είναι ένα πρωτοποριακό εγχείρημα, το οποίο βασίζεται αποκλειστικά στην Εθελοντική προσφορά των Μελών και των Εθελοντών της.
«Γνωρίζουμε ότι για να αλλάξουμε την κοινωνία θα πρέπει να αλλάξουμε πρώτα τον εαυτό μας. Μέσα από την δομή, είμαστε αποφασισμένοι να μάθουμε πρώτα εμείς, να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, καλύτεροι οπαδοί και να σεβόμαστε το διαφορετικό. Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα σε παράγοντες, στελέχη και δημοσιογράφους ότι επιβάλλεται να σκέφτονται και να πράττουν με τον ίδιο τρόπο. Μετά την 1η Φεβρουαρίου, οι σκέψεις μας είχαν μια επικεφαλίδα: «Σπόροι που πρέπει να φυτευτούν σε χωράφι που έχει ποτιστεί με αίμα». Η Δομή είναι ένας τέτοιος σπόρος. Η Δομή είναι ένα πρωτοποριακό εγχείρημα και βασίζεται στην εθελοντική προσφορά. Έτσι ξεκινήσαμε. Στο πρώτο κάλεσμα, ανάμεσα στους εθελοντές, υπήρχαν προγραμματιστές και έτσι σε 24 μέρες, το site μας ήταν στον αέρα. Στο δεύτερο κύμα εγγραφών, είχαμε νομικούς και λογιστές. Έτσι προχωρήσαμε στη νομική σύσταση της Δομής και με αυτήν την λογική συνεχίζουμε. Είμαι εντυπωσιασμένος, πως άνθρωποι από διαφορετικές αφετηρίες και με διαφορετικά βιώματα, λειτουργούν μέσα στη Δομή με τόσο πάθος. Η λέξη κλειδί είναι η σύνθεση και φυσικά η προσήλωση στους κοινούς στόχους. Η δομή είναι ανοιχτή προς όλους. Κυρίως στους φιλάθλους που αγαπούν τον αθλητισμό και τις ομάδες τους και θέλουν να σταματήσει η οπαδική βία», είπε στην πρώτη τοποθέτηση ο Λευθέρης Παπάς που πήρε αρχικά τον λόγο, για να συμπληρώσει ο Μανώλης Ανδρεαδάκης που αναφέρθηκε στους 3 άξονες δράσης.
«Ο πρώτος αφορά την μνήμη του Άλκη μας που δε θέλουμε να σβήσει ποτέ. Ο Άλκης ήταν ένα παιδί που θα μπορούσε να είναι ο αδερφός μας, ο γιος μας, ο συμφοιτητής μας. Θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από εμάς. Ο δεύτερος άξονας αφορά τη βοήθεια και στήριξη σε θύματα της οπαδικής βίας . Θέλουμε να τους παράσχουμε βοήθεια (ιατρική,ψυχολογική, νομική), εφόσον μας ζητηθεί. Παράλληλα, θα δημιουργήσουμε και ένα Παρατηρητήριο για περιστατικά βίας χαμηλής έντασης. Ο τρίτος άξονας είναι εκείνος που θα προσπαθήσουμε να έχουμε τις περισσότερες ενέργειες. Θα αναπτύξουμε δράσεις με σκοπό να αλλάξουμε την οπαδική κουλτούρα. Θέλουμε να επιτύχουμε το αυτονόητο δηλαδή την αποδοχή της συνύπαρξης όλων των χρωμάτων».